top of page

LIVET OMBORD

Vi sejler på langtur fordi vi er draget af naturen, af havet, af det simple, af det smukke, det anderledes og det autentiske. Vi er fascineret af det ukendte, af eventyret og fordi vi vil møde nye kulturer, og opleve steder på jorden, som er anderledes fra det vi kender hjemme fra og som kun er de færreste forundt.

Langturssejlads
Afspil video

Men langturssejlads er uendeligt meget mere end tryllebindende naturoplevelser. Det er nemlig især livet ombord og dem man deler oplevelserne med, der gør det levende og det hele værd. 

 

Men hvad indebærer det at sejle langturssejlads og hvad kræver det som gast? Det er sikkert nogle af de spørgsmål du har stillet dig selv. 
 

Måske ved du ingenting om det, måske har du snuset til det fordi din familie har sejlet eller måske har du siddet med længselsfulde blikke og set dokumentarprogrammer i fjernsynet. Men det er de færreste der rigtig ved hvad det vil sige, at være gast ombord på en sejlbåd og der kan være stor forskel på hvordan det fungerer fra skib til skib.
 

Vi vil i det følgende afsnit forsøge at give et nuanceret billede af hvad langturssejlads er, set med vores øjne, samt hvad det betyder for dig der er med som gast. 


 

Lad os starte med det spørgsmål som nok presser sig på for mange. Skal man kunne sejle? Svaret er nej, MEN vi prioriterer og foretrækker folk, som har sejlererfaring eller ønsker at tage et duelighedskursus før påmønstring. Din oplevelse på båden bliver så meget bedre og man nyder sejladserne mere når man har et grundlæggende kendskab til både teoretiske og praktiske elementer af det at sejle.


Ombord på en båd, som sejler på langtur med gaster skal man kunne begå sig i det sociale ombord og man skal kunne fungere i uvante omgivelser - også når man er presset. Det kræver blandt andet egenskaber såsom rummelighed, respekt og situationsfornemmelse. 
 

Langturssejlads er, for os, en slags "flydende kollektiv", hvor fællesskabet er omdrejningspunktet. Der er mange opgaver ombord og dem løser vi i fællesskab som et team. Når man er gast, har man valgt fællesskabet på godt og ondt. Alle skal bidrage til det, ligesom at alle også kan trække på fællesskabet. Man vil uden tvivl få afprøvet sine grænser - til gengæld er der ikke meget der slår følelsen af et stærkt sammenhold i gruppen, og mange vil opleve at man bliver en del af en lille familie ombord. Det er gasternes evne til at skabe et velfungerende fællesskab, som gør forskellen på et godt togt og et fantastisk togt.

Livet ombord er aldrig kedeligt og rummer mange kontraster i hverdagen. Der er faste rutiner, planlagte gøremål, spontane aktiviteter og de oplevelser man aldrig glemmer. Dagligdagen foregår ca. 70-90% af tiden på en ankerplads og der vil vi for det meste lave forskellige aktiviteter. Vi dykker, ror ture i kajak/på SUP boards, snorkler, tager på ture i land, kortspil, læsning, vende verdenssituationen og hvad vi ellers kan finde på. De sidste ca. 10-30% af tiden vedligeholder vi båden eller sejler. Der opstår nogen gange situationer, hvor vi bliver nød til at have båden ud af vandet eller få "fixet" et problem for at kunne fortsætte eventyret og det kan, i sjældne tilfælde, godt trække ud i flere uger og det skal man være indstillet på hjemmefra.

 

På et skib er det til enhver tid kaptajnen der har kommandoen - sådan er det også på langtur og det er der mange grunde til. Man skal derfor kunne indordne sig og acceptere, at man ikke altid selv har kontrollen og kan træffe den endelige beslutning. Især når der er ventetid, udstyr der går i stykker eller ting der ikke går helt efter planen, hvilket ofte sker til søs. Det er en del af gamet, og kræver at man er både omstillingsparat og tålmodig.

Kaptajnen træffer beslutninger ud fra alle de omstændigheder, som vedrører den aktuelle situation og nogle gange er det svært at træffe en beslutning, som kommer til at gå ud over nogen, men som er nødvendig/vigtig i det store perspektiv og det skal man respektere som gast. Det er gasternes ansvar selv at fylde eventyret op med oplevelser, og få hverdagen til at glide, så det er vigtigt at man tager initiativ, har gå-på-mod til at løse opgaver og lære nye ting.   

Det tager tid at vænne sig til livet ombord. Ud over mange nye ansigter og omgivelser, skal man forholde sig til nye vaner og regler og ombord. Der er mange nye indtryk især den første uges tid og det kan godt tage pusten lidt fra én - men man skal ikke lade sig slå ud, og heldigvis er der mange man kan spørge, hvis der er noget man ikke lige kan huske. 

På langturssejlads lærer man, at goder som ferskvand og strøm er begrænsede ressourcer og noget der skal spares på. Man tager altså ikke lange brusebade og man skal tænke en ekstra gang over den strøm man bruger. Noget der er nyt for de fleste og kræver at man ændrer sine vaner. I starten af alle togter vil der være en generel gennemgang af båden, hvor man blandt andet får vist hvordan de forskellige systemer betjenes og hvordan man sparer på ressourcerne bedst muligt. 

Plads er en anden ting, som er begrænset på en båd og derfor har alting sin faste plads. Når man bor mange mennesker sammen, er det ekstra vigtigt, at man holder orden i sin køje, kahyt, toilet og på fællesarealerne.
 

Den begrænsede plads betyder også, at man er meget social og samtidigt har mindre privatliv end man er vant til. Det kan ikke være anderledes på en båd og alle har forskellige grænser, men det er vigtigt at indstille sig på at være tolerant. Man kan altid trække sig lidt fra fællesskabet, hvis man har brug for alenetid til at lade op. Det kan ex. ske i køjen eller ved en tur i kajakkerne/SUP. Det er vigtigt at komme væk fra fællesskabet og båden jævnligt og man skal sørge for at få noget alenetid undervejs.

God stemning i dagligdagen er afgørende for velfærden ombord og det er heldigvis meget sjældent, at stemningen er trykket. Vi holder møde ca. en gang om ugen for at komme potentielle udfordringer eller konflikter i forkøbet. Langturssejlads er én lang test af ens sociale kompetencer og man får virkelig mange brugbare erfaringer med hjem.

Nedenfor får du et indblik i hvordan Anders oplever langtur for første gang.